Taliani začali odovzdávať hlasy v kľúčových parlamentných voľbách

24.02.2013 Celý región

Rím 24. februára (TASR) - Talianski voliči začali dnes odovzdávať hlasy v mimoriadne sledovaných parlamentných voľbách. Ich výsledok rozhodne o tom, či v Taliansku bude môcť vzniknúť dostatočne silná vláda, ktorá by vyviedla krajinu z recesie a pomohla vyriešiť dlhovú krízu v eurozóne.

Hlasovanie bude prebiehať dva dni a výsledky prvých exit pollov sa očakávajú ihneď po uzavretí volebných miestností v utorok o 14.00 SEČ.

K urnám môže pristúpiť zhruba 50 miliónov oprávnených voličov a pozorovatelia očakávajú, že asi 30 percent svoje právo nevyužije. Sneženie v severných oblastiach krajiny by mohlo prispieť k nižšej volebnej účasti.

Posledné prieskumy verejnej mienky zverejnené pred začiatkom volebného moratória pred dvoma týždňami favorizovali s približne päťpercentným náskokom stredoľavú volebnú alianciu Piera Luigiho Bersaniho. Na druhom mieste bola koalícia strán pravého stredu vedená expremiérom Silviom Berlusconim.

Analytici sa však rozchádzajú v názore na to, či by Bersani dokázal zostaviť stabilnú vládu schopnú presadiť potrebné ekonomické reformy. V prípade víťazstva sa zrejme bude musieť spojiť s centristickou koalíciou odchádzajúceho premiéra Maria Montiho. Takéto spojenectvo by však mohli skomplikovať názorové nezhody medzi Montim a Bersaniho ľavicovým partnerom Nichim Vendolom.

Treťou najsilnejšou politickou silou bolo podľa prieskumov nové Hnutie piatich hviezd založené komikom Beppem Grillom, ktorého politici hlavného prúdu označujú Grilla za nebezpečného populistu. Grillovo hnutie by sa mohlo stať treťou, respektíve druhou najsilnejšou samostatnou stranou v novom parlamente, čo by mohlo skomplikovať rokovania o zostavení vlády.

Výsledok hlasovania je nepredvídateľný vzhľadom na vysoký počet nerozhodnutých voličov. Päť dní pred voľbami takmer tretina talianskych voličov nebola rozhodnutá, za koho bude hlasovať, alebo či vôbec hlasovať pôjde.

Voľby v tretej najväčšej ekonomike eurozóny sa konajú v čase, keď Taliansko stále zápasí s hlbokou recesiou a vysokým verejným dlhom, po Grécku druhým najväčším medzi 17 krajinami užívajúcimi euro. Talianska verejnosť už pritom vyše roka čelí následkom nepopulárnych tvrdých úsporných opatrení.
 

Vyberte región